Cegnyilvantartas Cegnyilvantartas

Akácméz,hársméz,virágméz

Mi a méz? A méz nem csak édesség!Egyesek azt hiszik, hogy a méz csupán nyalánkság, csábító édesség. Nem! Annál sokkal több. Cukrai egyszerűen, könnyen felszívódik. A méz nemcsak édes, de savas is. A méz szerves savai javítják az étvágyat, az emésztést.

A méz illat- és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavítók, némelyikük fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. Változatos ásványianyag-tartalma hozzájárul az esetleges hiány megszüntetéséhez. A méz előnyösen kombinálható különböző élelmiszerekkel. Javasolható a tej-méz és a mézkúra. Nemcsak teákban előnyös a méz, hanem süteményekben is.

A méz sokoldalú táplálék, ami többféle szükséges anyaggal látja el az ember szervezetét. A méz felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató, enyhe hashajtó. Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.

 

A mézről- tévhitek nélkül

Vannak akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert ’’ nagyon hízlal ’’.

A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.

A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.

A méz tejcukrából nem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.

A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.

Egyes mézek vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak.

A méz nem okoz fogszuvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását. A méz fajtájától függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét.

A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 Celsius-fokig melegítjük, de vigyázzunk, mert a magasabb hőmérséklet károsítja a minőségét.

 

Mire jó a méz?

A méz jó édesítőszer. Kevésbé édesít ugyan mint a gyári cukor és a mesterséges édesítetők, de jóval egészségesebb, mert természetesen édes, mert többféle cukorból áll, és számtalan hasznos anyag van benne, mint például szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok stb.

A méz jó táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, mert szerves savai fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést, mert nem csak édes, de zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít.

A méz gyógyít is. A méz nyugtató. Segíti az elalvást, a nyugodt pihenést. A méz támogatja a gyenge szívet és védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni.

 

Mikor, hogyan fogyasszunk mézet?

Vacsorára ajánlható a mézes joghurt valamelyik változata, a mézes kávékrém, a mákos mézeskalács. A vacsora főfogáshoz bizonyára illik valamilyen saláta. Mézzel készíthető alma-, birs-, körte-, ribiszke-és szőlőkompót.

Hogyan készül a méz?

A mézet a méh a virágok nektárjából gyűjti össze, a saját szervezetében átalakítva, a lépek sejtjeiben raktározza. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévő garatmirigy váladékát keverik hozzá és mézgyomrukban gyűjtik.

A virágos növények nektárt termelnek. A nektár asszimilációs termék.A nektár cukortartalmát a növények fotoszintézissel állítják elő.A nektárt a méhek begyűjtik és átalakítják mézzé.Az érett mézet viaszfedél borítja.

 

Babina-Kakrik Méhészet

8700 Marcali, Kaposvári u. 98.

30/3375-166, babinagyula@gmail.com

Az ország bármely részére postai úton juttatjuk el a termékeket. Ha Ön postai úton rendel 10% kedvezményt biztosítunk!